Carl von Linné är idag en världskändis och de flesta människor vet ungefär vad han har åstadkommit.

Detta inlägg är främst inriktat till oss Linné ”nördar” som tror att vi vet allting om honom. Vi tänkte här lista 3 olika intressanta fakta som många nog inte känner till.

3 saker du inte visste

Vi börjar raskt med vår lista här nedanför!

#1 Han hade apor i sin trädgård

apa i trädgården

Linnè spenderade allt mer tid i Uppsalas akademiträdgård. Den grundades redan 1655 men hade sen dess förfallit en del. Han såg till så att den återigen blev fylld med alla möjliga växter från hela världen.

Men han hade också en del djur i trädgården. Bland annat papegojor, påfåglar, tvättbjörnar och inte minst några apor! Djuren (och växterna) var ofta gåvor från rika och adliga personer som varit ute och rest.

#2 Han blev såld för en bok

När Linné bodde några år i Holland var han konstant fattig. Han var duktig på att göra sig vän med folk och fick på så sätt olika forskaruppdrag som han kunde leva på. När han jobbade på den botaniska trädgården i Amsterdam kom ett mer intressant jobbförslag från en herre (Clifford) som hade en mycket fin herrgård med en stor botanisk och zoologisk anläggning. Både Clifford och Linné ville att han skulle jobba där, men det ville inte Burman som var hans chef på botaniska trädgården i Amsterdam. Lösningen var att Clifford hade en bok som Burman väldigt gärna ville ha. De kom då överens om att Burman skulle få denna bok om Linné fick börja jobba hos Clifford istället. Så man kan säga att Linné blev såld för en bok!

#3 Upptäckte superalgen Spirulina

Denna tredje punkt vill vi tillägga är endast vår egen uppfattning och inget som är officiellt bekräftat. Spirulina är en alg som idag används som kosttillskott tack vare dess fantastiska näringsvärden. Det är ett av de mest energirika livsmedel på jorden! Det är känt att indianer i Sydamerika har använt Spirulina i flera hundra år. Men vi har efter egen forskning dragit slutsatsen att Linné nog fick tag i algen under sin livstid och studerade den kort. Läs mer om Spirulina på denna sidan.

Har ni några andra intressanta fakta om Carl von Linné? Tveka inte att höra av er!